Od dwóch dni nie wychodzę z domu, ba nawet z łóżka.- Choroba daje się we znaki :( Więc powoli zaczęło mi się już nudzić i jakaś bliżej niezidentyfikowana siła zaciągnęła mnie do kuchni :) Znalazłam tam trzy kolby kukurydzy i stwierdziłam, że nie mogą się zmarnować :) A że od dawna miałam ochotę na zupę- krem, więc sprawa rozwiązała się sama.
Wstawiamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Ziemniaki i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy kostkę bulionową aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do garnka wrzucamy ziemniaki, marchewkę, cebulę i ząbki czosnku. W tym czasie należy odkroić ziarna kukurydzy od kolby i również wrzucić je do bulionu, a kolby wyrzucić bo nie będą już nam do niczego potrzebne. Zostawić wszystko na wolnym ogniu na ok 10-15 min aż warzywa będą miękkie. Dodać przypraw do smaku- ja lubię dość ostre więc dodaję łyżeczkę słodkiej papryki i łyżeczkę chilli cayenne. Można dodać dowolne inne przyprawy. Całość miksujemy, w między czasie dodajemy śmietanę i miksujemy dalej na gładką masę. Jeśli ziarna kukurydzy są zbyt łykowate i nie chcą się do końca zblenderować, całość można przetrzeć przez sito.
Na koniec przyozdabiamy zupę- u mnie grzanki, ser, pomidor i koperek. I zajadamy się :)
Smacznego :)
W czasie gotowania towarzyszyła mi świeca Mandarin Water, o której napiszę nieco więcej przy następnej okazji:)
Zupa Krem z Kukurydzy:
500-750 ml bulionu drobiowego
50 ml śmietany
trzy kolby kukurydzy
1 nieduża marchewka
1 nieduża marchewka
3 średniej wielkości ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
chilii cayenne
papryka słodka
do dekoracji:
grzanki
ser żółty
koperek
pomidor
lub cokolwiek sobie zażyczycie :)
lub cokolwiek sobie zażyczycie :)
Wstawiamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Ziemniaki i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy kostkę bulionową aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do garnka wrzucamy ziemniaki, marchewkę, cebulę i ząbki czosnku. W tym czasie należy odkroić ziarna kukurydzy od kolby i również wrzucić je do bulionu, a kolby wyrzucić bo nie będą już nam do niczego potrzebne. Zostawić wszystko na wolnym ogniu na ok 10-15 min aż warzywa będą miękkie. Dodać przypraw do smaku- ja lubię dość ostre więc dodaję łyżeczkę słodkiej papryki i łyżeczkę chilli cayenne. Można dodać dowolne inne przyprawy. Całość miksujemy, w między czasie dodajemy śmietanę i miksujemy dalej na gładką masę. Jeśli ziarna kukurydzy są zbyt łykowate i nie chcą się do końca zblenderować, całość można przetrzeć przez sito.
Na koniec przyozdabiamy zupę- u mnie grzanki, ser, pomidor i koperek. I zajadamy się :)
Smacznego :)
W czasie gotowania towarzyszyła mi świeca Mandarin Water, o której napiszę nieco więcej przy następnej okazji:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz