wtorek, 10 czerwca 2014

Sernik Królewski z brzoskwiniami

W zeszłą sobotę zrobiłam sernik według przepisu z którego korzysta zawsze moja mama.
 Był pyszny :)

Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1,5  masła roślinnego
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3,5 szklanki mąki
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń

Masa serowa:
- 5 waniliowych serków homogenizowanych
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 kostka  masła roślinnego
- 5 jaj

Sposób przygotowania:

1. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz masłem, następnie dodać utarte z cukrem żółtka.
2. Zagnieść ciasto .
4. Formę wyłożyć papierem  do pieczenia.
3. 3/4  ciasta wyłożyć do formy do pieczenia,  a 1/4 schłodzić w lodówce Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie.
4.Serki przełożyć do osobnej miski , połączyć z żółtkami, dodać ostudzone i rozpuszczone masło.


5.Białka  od serków należy  ubić na sztywną pianę utrwalić cukrem, gdy cukier będzie już niewyczuwalny dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę z białek dodać do masy serowej i wymieszać.
6. Masę serową wyłożyć na ciasto. 
7.Ubić białka od ciasta utrwalić cukrem ( 6 łyżek),  gdy cukier będzie już niewyczuwalny  dodać mąkę ziemniaczaną . Białka wyłożyć na masę serową.
8. Na wierzch zetrzeć 1/4 wcześniej schłodzonego ciasta. 



Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze  180 stopni.
Przed podaniem ciasta polecam posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz